OTROCI SO TVOJE DARILO

Iz knjige Šola Luči Pot do Resnice

Otroci so tvoje največje ogledalo. V otrocih se odsevajo tvoji vzorci, tvoja čustva in prepričanja. Tvoje delovanje. Zato so otroci največje darilo, ki ti je bilo podarjeno. In največja priložnost, da skozi njih spoznaš samega sebe. Otroci so tvoji največji učitelji!
Ko otrok na neko situacijo čustveno in burno odreagira, se zadaj vedno skriva neka zgodba. Ko odreagira odrezavo ali ko se šali, je vedno nekaj za tem. Poišči vedno to, kar je zadaj, za tem. Poišči vzrok. In poišči ta vzrok v sebi. Ogledala so za to. Kajti to, kar oddajaš, otrok sprejema in oddaja nazaj.

Otroci te bodo učili o čistosti srca in o čistosti besede. Zapomni si, da je vse energija. Da nikoli ne komuniciraš z osebo, ampak le z energijo.
To so pretoki, ki se vzpostavljajo med ljudmi. Čist pretok energije se ustvari takrat, ko je v vsaki besedi in v vsaki misli sama ljubezen. Ko so misli dobre in čiste. Ko ni nič slabih misli in nič tega, da te kdo razjezi. Ko je vse mirno. Konstantna stabilna ljubezen teče kot reka skozi tebe in te nič ne more iztiriti.
Ko bo otrok začutil ta tok reke ljubezni v tebi, se bo začel počasi vzpostavljati tudi tok reke ljubezni v njem. Otrok ti je ogledalo, zato se nikoli ne sprašuj, zakaj je takšen. Ne misli si, da nimaš nič s tem, ko otrok deluje negativno. To kratko malo ni res! Vse se prenaša. Če vidiš na svojih otrocih nekaj, kar ti ni všeč, se to skriva tudi v tebi.
V vsak odnos začni vnašati čistost. Na te spremembe bodo otroci zelo hitro odreagirali in ti pokazali, da greš po pravi poti. Čistost v tvojih občutkih, čistost v odnosu do otrok, brez napetosti, samo ljubeče, z ljubeznijo. In brez pričakovanj. To je najtežje. Zato je tako pomembna čistost v odnosu do njih.
Pomembno je, da otroci ubogajo. Vendar smisel ni v uboganju, smisel je v spoštovanju, da otrok čuti močno povezanost s tabo, da sta eno, in zaradi ljubezni naredi vse. Ker ve, da je to zelo dobro za njega. To je ta čistost v odnosu, kjer ni pričakovanj in zahtev. In vendar vse poteka gladko, spoštljivo in ljubeče.
Ne imej zahtev do nikogar, niti do sebe. Vse delaj samo iz ljubezni in samo zato, ker to želiš. Vse, kar ni narejeno iz teh dveh postavk, odvrzi!
Ko boš enkrat zbrisal pričakovanja do otrok, bodo tudi oni nehali pričakovat od drugih ljudi stvari ali dejanja. Zato se bodo njihovo vedenje in njihova čustva stabilizirala. Potekala bodo v harmoniji in bodo stabilna. Tako bo tudi pri tebi.
Materinska ljubezen je v zgodnjih otroških letih zelo pomembna. Tudi moški imajo v sebi materinsko ljubezen, tako kot ima ženska v sebi del očetovske ljubezni. Materinska ljubezen je predvsem milost in blagost. Poslušaš probleme otrok, in ko se kaj negativnega zgodi, ne rečeš, da to ni nič takega! Pomembno pri otroku je, da ima občutek, da ga razumeš. Tudi pri drugih ljudeh je to zelo pomembno. Temu se reče sočutje.
Trda vzgoja, ki nima nobenega posluha za nič, je vojaška vzgoja. Z milostjo in ljubeznijo boš pri otroku dosegel največ. Postal bo krepak in razvil bo sočutje do drugih ljudi. Sočutnost je to, da otroku, ko gre kaj narobe, poveš, da ga razumeš, in ga pomiriš s tem, ko mu poveš, da bo vse v redu. En del brez drugega ne gre. Najprej ga potolažiš in nato pozdraviš. To ne pomeni, da se ti nekdo smili. To ni isto. Smili se ti nekdo, ko v njem vidiš, da mu ni pomoči. S sočutjem pa ga vzpodbudiš, da si sam pomaga. Tega ne smemo zamenjevati.
Otroci se morajo naučiti poslušati in slišati. To je temelj spoštovanja. Šele ko boš zares poslušal in slišal svojega otroka, bo tudi otrok pričel poslušati tebe. Tudi ti moraš otroku izkazovati takšno spoštovanje, kakršnega si želiš, da bi otrok izkazoval tebi. To je vedno pogoj za ljubeč odnos ali za uspešno rešitev nekega problema. Ti si vedno vzor tvojemu otroku.

Veliko ogledal je, v katera se lahko pogledaš in oceniš, koliko si res čist in koliko energije je v tebi, ki te blokira in je negativna. In kaj je tisto, ki te moti.
Veliko ogledalo so tvoji otroci. Nato starši. Opazuj se in bodi prisoten v vsakem trenutku, v vsaki besedi in v vsaki misli, ki jo izrečeš. Vedno prisoten z ljubeznijo. Ko boš deloval v negativnih vzorcih, se bo to takoj prikazalo v obnašanju tvojih otrok. Jeza ne sme voditi, ampak vedno ljubezen.

Pri otrocih, ki se med sabo prepirajo, je zelo pomembno, da jim daš jasno vedeti, da nisi njihov razsodnik. Da ne potrebujejo sodnika, ampak da se morajo sami med sabo pogovoriti in razčistiti svoje odnose. Ti se v to ne vmešavaš.

Otrok se mora naučiti, da sam opravlja svoja dela. V delih, ki jih sam opravlja, si izuri voljo, doslednost in potrpežljivost, željo po pomaganju, željo po ustvarjanju.
Vse stvari morajo potekati čisto in ljubeče. Otrok mora biti samostojen in vedeti, kako delovati. Največ se nauči od staršev. Ko ga boš spustil, da bo prost, in ko mu boš dal vedeti, da nisi njegov nadzorni organ, bo začel prevzemati odgovornost za svoja dejanja. Dokler pa o vsem odločaš, se bo naslanjal nate. Zato je pomembno, da se sam odloča.
Otroci naj začutijo svobodo v svojem lastnem odločanju in svojo svobodo v nenavezanosti na oblike. To je največ, kar jim lahko daš na tem svetu. Da jim pokažeš, da navezanosti niso pogoj za srečno življenje.

Pri otrocih je čarobna palica ljubezen in še enkrat ljubezen. Ko je otrok nemiren in razigran ali ko je zelo slabe volje, moraš vedeti, da so zadaj vedno energije. Da je to učinek energij in da se otrok skozi to čisti. Skozenj se verjetno čistijo energije tvojih prednikov in tudi kolektivne energije. Nikoli ne pozabi na to! Bodi sočuten in mu v ljubezni pomagaj. S tem boš pomagal tudi sebi.

Otroci ničesar ne skrivajo, so iskreni. Pri njih se zelo jasno vidijo vzorci, ki so pri odraslih zakrinkani. Nepotrpežljivost vidiš zelo jasno. Tudi razočaranje in navezanost se vidita zelo jasno. To so čustva, ki jih starejši skrijejo pod fasado in se pri njih pogosto ne vidijo očitno. Ne gre za to, da jih starejši ljudje več ne doživljajo, ampak jih pač skrijejo. Tako je to. Dobro si zapomni, da so vzorci negativnega obnašanja, ki se izražajo skozi tvojega otroka, skriti tudi v tebi. Poišči jih. Sprejmi jih. Očisti jih. In odšli bodo tudi iz tvojega otroka.
Samo spoštovanje, čistost in ljubezen so potrebni, da otroci vzcvetijo. Čistost njihovih misli in čistost pri udejanjanju njihovih misli. Občutek morajo dobiti, da nič ni težko. Nič ni težko, če se hoče, če se želi.
Pomembna je povezava s srčnim delom. Če delaš s srcem, nič ni težko. Vsa dela, ki jih opravljaš, opravljaj srčno. Otroci so tvoj poligon, na katerem se boš to najbolje naučil.