NE SODI! SPOŠTUJ! BODI SOČUTEN!

Iz knjige Šola Luči Pot do Resnice

Na splošno ljudje radi sodijo drug drugemu. Opravljajo in kritizirajo. Neprestano imajo in izražajo mnenje o nekom in o nečem. Imeti mnenje o stvareh, o katerih ne veš ničesar, je najlažje. In to imajo ljudje vedno in vsepovsod. Zato je toliko problemov.
Človeški ego si vzame to pravico, ker misli, da ima vedno prav. Da je njegovo prepričanje edino pravilno. Ko sodiš, v bistvu ne spoštuješ. Pomanjkanje spoštovanja je osnovni problem medčloveških odnosov.
Nobene pravice nimaš, da sodiš komurkoli. Mnenje o nečem si ustvarjaš skozi neskladja in negativne vzorce, ki živijo v tvojih mislih, prepričanjih in čustvih, v nevidnem in nezaznavnem svetu tvojega bitja. Skozi negativno mnenje o nekom, skozi sodbo drugemu se izražajo le tvoja nepopolnost, tvoja neharmonija, tvoji negativni vzorci obnašanja.
Vsak ima svoja prepričanja in svobodno voljo, s katero deluje. To je njegova pot. Pot, ki ga bo nekoč pripeljala do Resnice. Ti o tem nimaš pojma. Ne veš, kaj ga je pripeljalo do stanja, v katerem živi. Ne poznaš ozadja in vzrokov, ki so povzročili, da deluje tako, kot deluje. Vsak človek vedno deluje po svojih najboljših močeh. V okviru svojih zmožnosti dojemanja. Če sočloveku dovoliš, da je tak, kot je, da mu ne sodiš in da ga sprejmeš takega, kot je, z vsem spoštovanjem in ljubeznijo, potem mu daš možnost, da vzroke vseh težav odpravi.
Samo pomisli, kako pogosto kaj narediš samo zato, ker te ljudje sodijo, ker se bojiš, da te bodo sodili, in kaj si bodo mislili. In kaj vse narediš, ker te sodijo ali pa imajo o tebi kakšno negativno mnenje. Samo pomisli in sprevidel boš veliko ujetost človeštva v te negativne vzorce.
In od kod ti to? To je samo odraz tvoje nevednosti in nepovezanosti s svojim notranjim Bistvom. Tudi sebi sodiš. Tudi o sebi imaš mnenja. In tak, kot si do sebe, tak si do drugih. Ker svet, ki ga gledaš, živi v tebi. Izhaja iz tebe.
Tvoje notranje Bistvo, tvoj resnični Jaz nikomur ne sodi. Z vsem spoštovanjem in ljubeznijo vse sprejema tako, kot je. S tem lahko pomagaš. To je sočutje. Nekomu, ki deluje v nekem negativnem vzorcu, ki ga pri njemu opaziš, lahko brez obsojanja in negativnega mnenja mirno in ljubeče to poveš, če seveda želi. Ker ne bo čutil tvojega obsojanja, bo to lažje sprejel, videl se bo v ogledalu in lažje bo dojel svojo ujetost.