ČISTOST

(Iz knjige Šola Luči Pot do Resnice)

Veliki Zakon je Zakon čistosti in popolnosti. V njem ni neskladij in neharmonije, vladata čistost in popolnost.

Čistost je kot moč, ki se odraža v delovanju in stanju zavesti.

Vsaka misel, ki ni čista, ustvarja neharmonijo. Čistost je nekaj, kar se mora integrirati v tvoje življenje. V vse, kar si. V vse, kar misliš. V vse, kar čutiš. V vse, kar govoriš in pišeš. V vse, kar ustvariš. Čisti odnosi, čista ljubezen, čisto spoštovanje, čista Luč.

Čistost je najbolj neokrnjena oblika. Ljudje na pojem čistosti gledajo kot na nekaj, kar je umazano ali čisto. Vendar pomeni veliko več.
Čistost ima zelo težko ime. Kakor hitro rečeš čistost, daš to v okvirje in izgubi pravi pomen. Čistost je lahko samo ena. Ne more biti več vrst čistosti, ali več vrst svetega, ali več vrst dobrega. Lahko je samo ena dobrota, samo ena božanskost in samo ena čistost.
Čistost je brez ovir in je edina resnica. Čistost prinese osvoboditev.
O čistosti ni mogoče razglabljati. Kajti vsakdo ve, da, kar je čisto, je čisto, in kar ni čisto, ni čisto. Poskusi občutiti to enostavnost božanskosti.

Čistost kot izvorna čistost je zelo redka.
Čistost je kot voda. Ne more biti motna.
Voda je čista samo čisto čista. Tako je pri čistosti.
Ne moreš hoditi po dveh ali več tirih hkrati.
Najti moraš svojo pot. Eno in edino.
In se tega držati.

Čistost je ljudem tuja. Verjamejo namreč, da nihče na tem svetu ne more biti čist. Ljudje imajo radi svoje občutke in čustva. Pač mislijo, da bodo drugače mrtvi. Vendar ne poznajo olajšanja, ki ga prinesejo stabilna čustva, stabilne misli, umirjenost in ljubezen. Čistost misli in občutkov.

Najtežje v življenju je biti čisto čist. Brez pričakovanj, brez zahtev in nenavezan.
Ljudje se počutijo udobni v vseh teh stvareh. To jim žal daje njihovo vrednost. Težko se odpovedo navezanosti na vse stvari in vzorce, četudi jim to škodi. Tak način življenja in razmišljanja se da spremeniti. Je nepravilen, moteč in škodljiv. Ko to ugotoviš in dojameš, lahko počasi začneš spreminjati svoje življenje. Pred tem pa še ne.
Udobnost tega življenja, pomembnost, potopljenost v svojo zgodbo, v svoj vzorec, vse to je motna koprena, zavita okoli ljudi. Kot teža nevednosti. Ko se ta koprena odstrani, je življenje lažje in lepše.
Ljudje bodo počasi spoznali, da materialne dobrine niso vse. Saj to se že dolgo ve. Veliko stvari se že ve, veliko starih resnic je bilo odkritih, vendar ljudje ne spregledajo, ljudje ne vidijo.

Ljudje ne želijo čistosti, ker jim je v nečistosti preveč udobno.

Začni iskati čistost v vseh stvareh, ki jih počneš. Čistost je iskrenost in čistost je ljubezen. Čistost je red, poštenost in natančnost.

Naučiti se moraš, da ne potrebuješ dosti, da si zadovoljen. Da imaš v tem trenutku vse, kar si želiš. Šele takrat, ko se odločiš za najčistejšo pot, največ dobiš. Takrat ko od nikogar nič ne pričakuješ, dobiš največ. Ko si svoboden, ko živiš čisto, si najbolj srečen in ne potrebuješ nobene svoje resnice. Kajti resnica je samo čistost. To je edina resnica - čistost srca in ljubezen. Čistost življenja. Čistost občutkov. Mir. Ljubeč in potrpežljiv odnos do drugih. Spoštovanje, ljubezen in potrpežljivost do drugih so glavni temelji čistih odnosov.

Je samo svetlo ali temno. Vmesnih barv ni...