KORONAVIRUS IN KAKO OKREPITI ZDRAVJE

 

Koronavirus je močno in zelo hitro zaznamoval naša življenja. Svet, kakršnega smo bili vajeni doslej, se sesuva sam vase. Izginil je občutek varnosti, ki nam ga je navidezno ponujal. V tem sistemu smo bili odvisni od zunanjih dejavnikov, od drugih ljudi. Pri tem virusu pa je tako, da ti nihče ne more zagotoviti varnosti. Zdravilo ne obstaja, zdravniki lahko pomagamo le lajšati simptome. Človek je tako ostal sam. V izolaciji in v negotovosti čaka, kaj bo. Čutimo se nemočne in zato nas je strah. Vse po vrsti. In ta kolektivni strah nam sploh ne pomaga, da bi bili bolj zdravi. Nasprotno, pelje nas stran od našega bistva, naše notranje moči, naše prave narave. Kajti že dolgo pozabljamo, da smo v bistvu srečni, da se dobro počutimo, da smo spočiti in sproščeni in da pokamo po šivih od zdravja. Da imamo ljubeče odnose in da ljubimo naravo in življenje.

Sedaj se umirja in ustavlja sistem, ki smo ga skupaj tako dolgo ustvarjali. To je sistem, v katerem živimo zunaj sebe, v katerem se ne čutimo, smo v konstantnim stresu in občutku, da nismo dovolj dobri, da nismo dovolj naredili, da bi lahko bili boljši, da nimamo dovolj, da moramo biti pridni, da bo nekdo zadovoljen z nami. Živimo v strahu pred pomanjkanjem in izgubo, v občutku zamere, krivde, žalosti in jeze. Drama življenja v tem sistemu nas sili, da hitimo iz opravila v opravilo, da smo čim bolj produktivni, da smo boljši, lepši in da zmagujemo. Je to suženjski sistem? A je vse to res prišlo iz naše notranjosti, iz našega izvorne biti, iz ljubezni našega srca? Ali pa je vse to posledica našega ponorelega uma, ki iz svoje sebičnosti, hlastanjem po še in še in še, po moči in nadvladi, človeku jemlje svobodo, uničuje naravo, planet Zemljo, naše odnose, naše počutje in zdravje?

 

Morda smo sedaj dobili priložnost, da se zamislimo, da se ustavimo in se ponovno začutimo. Da uvidimo ujetost v ta destruktivni umski sistem. Da ponovno damo našemu prelepemu telesu to, kar potrebuje. Počitek, ljubezen, sproščenost, dober, kvaliteten dih in svežo, kvalitetno hrano. Morda smo sedaj dobili priložnost, da spoznamo, da je to najpomembnejša stvar v našem življenju - biti zdrav! Biti ljubljen. Biti v stanju dobrega počutja, jasnih misli in prijetnih občutkov. Je to naša prava narava? Zdravo telo je odporno. In težko zboli. Ko si zdrav, težko prenašaš bolezni na druge. Ne vem, kolikokrat so že dokazali, da sproščenost, brezskrbnost, pozitivne misli in čustva krepijo naš imunski sistem. In verjeli ali ne, za vse to ni treba iti k zdravniku ali v lekarno. Vse to je v nas samih, čisto blizu. Vendar smo na žalost to zakopali globoko v zanikanje. Zanikanje samega sebe.

 

Zdravila za koronavirus ni. Hkrati se vedno bolj zavedamo, da je ta bolezen lahko nevarna. Virus potrebuje gostitelja, da lahko obstaja. Najboljši gostitelj zanj je človek, ki ni zdrav. Zato je, poleg vseh predpisanih preventivnih ukrepov, zelo pomembno, da okrepimo naše zdravje. Privoščite svojemu telesu in svoji psihi oddih, popolno sprostitev, telovadbo, organsko hrano polno vitaminov in mineralov. Sprostite in spustite strah, ki pustoši po naših glavah. Privoščite si meditacijo, s katero boste umirili telo, misli in občutke. Odpuščajte zamere in pošiljajte ljubezen tistim, ki jo potrebujejo. Sedaj je prišla priložnost, da se Slovenci in vsi ljudje po svetu povežemo. Seveda ne fizično. Naj bo naša vizija: življenje brez bolezni, v obilju, življenje, ki je srečno, radostno in izpolnjeno. Sedaj, v času krize, bomo imeli veliko časa, da o tem razmišljamo. Dajmo ustvariti nekaj pozitivnega, nekaj prekrasnega, kar bo temeljito spremenilo naš svet!

 

                                                                                  Dr. Uroš Dobnikar, dr. med.