RECEPT ZA RAZTAPLJANJE STRESA

RECEPT ZA RAZTAPLJANJE STRESA


Akademija Šole Luči

Delavnica Stop stresu in izgorevanjuIzvajalca delavnice: dr. Uroš Dobnikar, dr. med., in Petra Dobnikar, akademska pianistka in prof. klavirja

Termini: enodnevne delavnice ob sobotah od 9.00 do 14.00:

 • termin: 30. novembra 2019

 • termin: 21. marca 2020

 • termin: 6. junij 2020

Program se lahko izvaja tudi zunaj teh terminov, po dogovoru za posamezne ciljne skupine.

Pogoji za vpis: želja, da rečeš ne stresu in spremeniš svoje življenje

Število udeležencev: omejeno

Lokacija izvedbe: Zavod Šola Luči, Miklošičeva 6, 2000 Maribor

Cena: 60 EUR


PRIJAVE SPREJEMAMO NA MAIL: potdoresnice2@gmail.com


Vsebina


Stres je glavni povzročitelj slabega počutja, izčrpanosti, slabe volje, slabih odnosov in bolezni. Vedno bolj živimo zunaj sebe in vedno več časa porabimo, da zadovoljimo potrebe in pričakovanja drugih. V službi smo večji del življenja, zato je poleg izpolnjujočega privatnega življenja pomembno, kako kvalitetno preživimo čas na delovnem mestu. Sistem, v katerem živimo in delamo, na žalost ni nastavljen tako, da bi omogočal ali celo skrbel za naše dobro počutje in zdravje. Pomembno je, da se tega zavedamo in da vemo, da moramo sami poskrbeti za svoje počutje, razpoloženje in zdravje. Tako lahko bistveno zmanjšamo stres in njegov učinek na naše življenje.


Stres predstavlja vse, kar negativno deluje na naše počutje in zdravje. Vsak dan se srečujemo z veliko dejavniki in situacijami, ki povzročajo stres. Vzroki stresa so lahko vsi dogodki, ki niso v skladu z našim prepričanjem, navadami, načinom razmišljanja in slogom življenja. Tudi vse spremembe v notranjem in zunanjem okolju, ki od nas zahtevajo spremembe, so lahko vzrok stresa. Naš um se boji sprememb, zato te negativno učinkujejo na naše počutje in na delovanje telesa.


Zato je zelo pomembno, da se nastavimo/postavimo v stanje, v katerem bomo stres z lahkoto raztopili in ne bomo dovolili, da pušča negativne posledice v našem življenju. Stres preprečimo tako, da smo čim bolj povezani sami s seboj, da smo stabilni, zavestni, prisotni in resnicoljubni, da jasno delujemo v skladu s svojimi notranjimi etičnimi načeli. Pomembno je, da vse dogodke v miru sprejmemo in jih dojamemo kot učno uro, da lahko v življenje vnesemo še več jasnosti, ljubezni, sočutja, iskrenosti in pozitivnega počutja. Dovolimo, da iz našega življenja odidejo stare navade, negativni vzorci in vse, česar ne potrebujemo več.


Sistem, v katerem se vzgajamo, nas sili v to, da postanemo mojstri najrazličnejših opravil. Služba je postala glavni del našega življenja. Za človeški um je zelo pomembno delo, ki ga opravljamo. Moramo biti pridni in učinkoviti, moramo zadovoljiti potrebe in zahteve, ki nam jih več ali manj nalagajo drugi. Pri tem pa pozabljamo nase, na svoje življenje, počutje, odnose. Pozabili smo, da hodimo v službo zato, da spoznamo druge ljudi, da z njimi vzpostavimo ljubečo povezavo in se skozi njih in dogodke naučimo lekcij, ki jih potrebujemo. Pozabili smo, da ni samo delo tisto, ki nas je pritegnilo v točno določeno službo, temveč tudi ljudje, s katerimi delamo in ki nas učijo, kako ustvariti ljubeč in spoštljiv odnos. Enostavno je biti mojster neke veščine. Toda ali ne živimo zato, da postanemo mojstri svojega lastnega življenja, da znamo svoje življenje voditi in ustvarjati tako, da bomo živeli v sozvočju z vsemi in vsem, v harmoniji ljubezni in miru? Da smo zavestni vsakega trenutka in ustvarjamo v dobro vsega in vseh?


Pomembno je, da smo povezani sami s seboj. Le tako smo lahko zadovoljni. Zelo pomembno je, da si kot posameznik resnično fizično, psihično in čustveno dobro postavljen in da lahko svoje znanje, ki si ga pridobil v šolah, posreduješ in ga uporabiš v okolju, v katerem deluješ. Najprej moraš dobro poskrbeti zase, za svoje počutje in si v svojem domu, svojem življenju in telesu ustvariti pozitivno polje. Le tako lahko pomagaš ustvariti pozitivno polje tudi v svojem delovnem okolju. Ko si povezan sam s seboj, s svojim srcem, ko si s seboj zadovoljen, ko živiš življenje, ki te podpira in imaš v svojem okolju ljubeče odnose, ki si jih sam ustvarjaš, si lahko neobremenjen in dosti lažje dostopaš do drugih ljudi in se z njimi povežeš na čisto drugem nivoju.


Povezanost s samim seboj, s svojo notranjostjo, svojim šestim čutom je kot neki notranji internet, ki povezuje vse nas. Tako lahko zelo hitro dobiš informacijo o tem, kaj drugi človek potrebuje in kako z njim komunicirati, da tudi v njem zbudiš zadovoljstvo, ki je nujno za uspešno sodelovanje, sobivanje in skupno ustvarjanje. Dobiš lahko tudi informacije, kako se lotiti problemov in izzivov.


Ljudje velikokrat zlorabijo prijaznost drugih ljudi, sodelavcev, partnerjev, in zaradi svoje bolečine in prizadetosti ne delujejo v skladu z etiko. Zato moraš biti zelo jasen pri svojih zahtevah in hkrati jasno ter s sočutjem komunicirati z ljudmi. Če svojega življenja nimamo urejenega, če nimamo urejenih odnosov, če nismo zdravi, če imamo bolečine, če nimamo svojega telesa dovolj dobro postavljenega, smo čustvene in psihične razvaline in ne moremo delovati v sozvočju z drugimi ljudmi. To je zelo pomembno sporočilo, ki ga moramo sprejeti in ozavestiti, da bodo naši odnosi in naše delo lahko učinkoviti, uspešni in ne stresni.


Na delavnici bodo udeleženci izvedeli več o tem:

 • Kaj je stres in kaj nam povzroča?

 • Kaj so vzroki stresa?

 • Kako odpraviti vzroke stresa in njegove posledice?


Predavanja so namenjena ozaveščanju stresa in njegovih posledic ter negativnih vzorcev, v katerih živimo. V praktičnem delu izvajamo vaje za izboljšanje počutja, za sproščanje in raztapljanje negativnih posledic stresa v telesu in psihičnem stanju. Udeleženci bodo prejeli recept za raztapljanje stresa. Z znanjem in uporabo praktičnih orodij si bodo lahko udeleženci pomagali v vsakdanjem življenju, da bo čim manj stresno in čim bolj enostavno ter izpolnjeno.


Primernost:

Delavnica je primerna za vse, ki se zavedajo stresa na delovnem mestu ali v privatnem življenju, ga želijo preprečiti in odpraviti ali se želijo zgolj preventivno naučiti več o stresu, njegovih negativnih posledicah in tehnikah za odpravljanje stresa.


Načini in oblike izvedbe delavnice:

 • predavanja,

 • praktične vaje

 • protistresna zvočna kopel z zvoki kristalnih inštrumentov in klavirja.


Kaj lahko pričakujete od delavnice?


Udeleženci delavnice bodo pridobili naslednja znanja, spretnosti in veščine:

 • znali bodo ozavestiti stres, vzroke stresa in njegove posledice,

 • znali bodo odpraviti stres,

 • obvladali bodo praktične vaje za izboljšanje počutja, dvig življenjske energije, za sproščanje in raztapljanje negativnih posledic stresa,

 • naučili se bodo uporabljati recept za raztapljanje stresa,

 • znali bodo preprečiti nastanek stresa,

 • sposobni bodo ustvariti boljšo klimo v delovnem in domačem okolju.


Zakaj izbrati delavnico?


 • Delavnica ponuja edinstven, multidisciplinaren in celosten pristop do preprečevanja in odpravljanja stresa.

 • Delavnico izvajata vrhunska strokovnjaka s področja zdravja in zvoka z dolgoletnimi izkušnjami na področju duhovnega razvoja.

 • Udeleženci se naučijo izstopiti iz vloge žrtve stresa in delovati v sozvočju z drugimi ljudmi ter s tem bistveno zmanjšati možnosti, da pride do izgorevanja.

 • Udeleženci dobijo orodja, s katerimi bodo lahko trajno poskrbeli za izboljšanje počutja, dvig življenjske energije, za sproščanje in raztapljanje negativnih posledic stresa, če do njega sploh pride.


Termini izvedbe


Delavnice za zunanje udeležence zavod razpisuje in izvaja večkrat letno na svojem sedežu. Posamezna delavnica traja skupaj pet ur predavanj in praktičnih vaj s protistresno zvočno kopeljo.


Po dogovoru delavnice organiziramo tudi za zaposlene v podjetjih, menedžerje, zdravstvene delavce, zaposlene v šolstvu in druge.Prijave sprejemamo na spletni strani www.potdoresnice.org

ali preko elektronske pošte potdoresnice2@gmail.com


Za dodatne informacije smo vam na voljo na spodnjih naslovih:

Šola luči, Miklošičeva 4/6, 2000 Maribor, www.potdoresnice.org, e-naslov: potdoresnice2@gmail.com, Facebook: https://www.facebook.com/potdoresnice.org/