Zavod Šola Luči

Miklošičeva 4 in 6

2000 Maribor


Akademija Šole Luči:


STOP STRESU

IN IZGORELOSTI NA DELOVNEM MESTU


DELAVNICA V TREH DELIH

OB SREDAH V MESECU JUNIJU


Delavnice vodita ustanovitelja zavoda Šola Luči:

dr. Uroš Dobnikar, dr. med., in

Petra Dobnikar, akademska pianistka in prof. klavirja,


V sredo 5., 12. in 19. junija 2019 med 18. in 20. uro

Število udeležencev je omejeno

Prijave sprejemamo na potdoresnice@gmail.com
Stres je glavni povzročitelj slabega počutja, izčrpanosti, slabe volje, slabih odnosov in bolezni. Današnji način življenja je že v osnovi stresno naravnan. Vedno bolj živimo zunaj sebe in vedno več časa porabimo, da zadovoljimo potrebe in pričakovanja drugih. V službi smo večji del življenja, zato je pomembno, kako kvalitetno ta čas preživimo. Sistem, v katerem delamo, na žalost ni nastavljen tako, da bi skrbel za naše dobro počutje in zdravje. Pomembno je, da se tega zavedamo in da vemo, da moramo sami poskrbeti za svoje počutje, razpoloženje in zdravje. Tako lahko bistveno zmanjšamo stres in njegov učinek na naše življenje.

V našem življenju in pri našem delu je pomembno, da se zavedamo:


1. Kaj je stres in kaj nam povzroča?

Stres je vse, kar negativno deluje na naše počutje in zdravje.


2. Kaj so vzroki stresa?

Vzroki stresa so lahko vsi dogodki, ki niso v skladu z našim prepričanjem, načinom razmišljanja in slogom življenja – z vsem, kar ni v skladu s tem, kar smo navajeni. Tudi vse spremembe v notranjem in zunanjem okolju, ki od nas zahtevajo spremembe, so lahko vzrok stresa.. Naš um se boji sprememb, zato te negativno pritisnejo na naše počutje in na delovanje telesa.


3. Kako odpraviti vzroke stresa in njegove posledice?

Vsak dan se srečujemo z veliko dejavniki in situacijami, ki povzročajo stres. Zato je zelo pomembno, da se nastavimo/postavimo v stanje, v katerem bomo stres z lahkoto raztopili in ne bomo dovolili, da pušča negativne posledice v našem življenju. Stres preprečimo tako, da smo čim bolj povezani sami s seboj, da smo stabilni, zavestni, prisotni in resnicoljubni – da jasno delujemo v skladu s svojimi notranjimi etičnimi načeli. Pomembno je, da vse dogodke v miru sprejmemo in jih dojamemo kot učno uro, da lahko v življenje vnesemo še več jasnosti, ljubezni, sočutja, iskrenosti in pozitivnega počutja. Dovolimo, da iz našega življenja odidejo stare navade, negativni vzorci in vse, česar več ne potrebujemo. Dovolimo, da se spremenimo!
Zakaj hodimo v službo?

Sistem, v katerem se vzgajamo, nas sili v to, da postanemo mojstri najrazličnejših opravil. Služba je postala glavni del našega življenja. Za človeški um je zelo pomembno delo, ki ga opravljamo. Moramo biti pridni in učinkoviti, moramo zadovoljiti potrebe in zahteve, ki nam jih več ali manj nalagajo drugi. Pri tem pa pozabljamo na sebe. Na svoje življenje, počutje, odnose. Pozabili smo, da hodimo v službo zato, da spoznamo druge ljudi, da z njimi vzpostavimo ljubečo povezavo in se skozi njih in dogodke naučimo lekcij, ki jih potrebujemo, da lahko bolj zavestno pogledamo na svet. Pozabili smo, da ni samo delo tisto, ki nas je pritegnilo v točno določeno službo, temveč tudi ljudje, s katerimi delamo in ki nas učijo, kako ustvariti ljubeč in spoštljiv odnos. Samo delo je postranskega pomena. Pomembni so človeški odnosi. Enostavno je biti mojster neke veščine. Ampak, ali ne živimo zato, da postanemo mojstri svojega lastnega življenja? Da znamo svoje življenje voditi in ustvarjati tako, da bomo živeli v sozvočju z vsemi in vsem, v harmoniji ljubezni in miru? Da smo zavestni vsakega trenutka in ustvarjamo v dobro vsega in vseh?Povezava s samim seboj in stabilna, pozitivna postavitev v življenju


Pomembno je, da si povezan in zadovoljen sam s seboj. Le tako si lahko zadovoljen na svojem delovnem mestu. Zelo pomembno je, da si kot posameznik resnično fizično, psihično in čustveno zelo dobro postavljen in da lahko svoje znanje, ki si ga pridobil v šolah, posreduješ in ga uporabiš v okolju, v katerem deluješ.

Najprej moraš zelo dobro poskrbeti zase, za svoje počutje in si v svojem domu, svojem življenju in telesu ustvariti pozitivno polje. Le tako lahko pomagaš ustvariti pozitivno polje tudi v svojem delovnem okolju in odnosih, kajti v službi boš sodeloval z veliko ljudmi.

Povezanost s samim seboj, s svojo notranjostjo, svojim šestim čutom je kot neki notranji internet, ki povezuje vse nas. Tako lahko dobiš zelo hitro informacijo o tem, kaj drugi človek potrebuje in kako z njim komunicirati, da tudi v njem zbudiš zadovoljstvo, ki je nujno za uspešno sodelovanje, sobivanje in skupno ustvarjanje. Dobiš lahko tudi informacije, kako pristopiti k problemom in izzivom

Ko si povezan sam s seboj, s svojim srcem, ko si s seboj zadovoljen, ko živiš življenje, ki te podpira, in imaš v svojem okolju ljubeče odnose, ki si jih sam ustvarjaš - takrat si lahko v službi neobremenjen in dosti lažje dostopaš do drugih ljudi in se z njimi povežeš na čisto drugem nivoju.Postati moraš mojster svojega življenja


Ljudje velikokrat zlorabijo prijaznost drugih ljudi, sodelavcev, partnerjev in zaradi svoje bolečine in prizadetosti ne delujejo v skladu z etiko. Zato moraš biti v delovnem okolju zelo jasen pri svojih zahtevah in hkrati jasno in s sočutjem komunicirati z ljudmi. Narava našega dela nas sili v to, da postanemo mojstri svojega življenja. To pomeni, da smo zdravi, čustveno stabilni, dobre volje, da znamo obvladati svoje misli in občutke in da znamo čutiti druge ljudi.

Če svojega življenja nimamo urejenega, če nimamo urejenih odnosov, če nismo zdravi, če imamo bolečine, če nimamo svojega telesa dovolj dobro postavljenega, smo čustvene in psihične razvaline in ne moremo delovati v sozvočju z drugimi ljudmi. To je zelo pomembno sporočilo, ki ga moramo sprejeti in ozavestiti, da bo naše delo lahko učinkovito, uspešno in ne stresno.
Pet korakov do uspešnega, ne stresnega in izpolnjenega dela:


  1. Bodi resnicoljuben do sebe in do drugih.

  2. Vzpostavi resničen odnos do sebe in do svoje vrednosti, do tega, kar počneš in delaš. Začni poklic, ki ga boš v prihodnosti opravljal, pozitivno vrednotiti in čutiti. Razjasni si to in sprejmi, da si ti tisti, ki bo s svojim delom obogatil svet, v katerem vsi živimo.

  3. Prični zavestno dihati. S tem, ko kvalitetno in zavestno dihamo, smo dosti bolj v svojem ravnovesju. Izvajaj praktične vaje (energetske vaje, meditacija, aktivnosti v naravi) za izboljšanje počutja, dvig življenjske energije in umiritev negativnih misli in čustev.

  4. Sam moraš poskrbeti za polje, v katerem živiš in deluješ. Postati moraš zavestni opazovalec svojega lastnega življenja – opazuj, kaj občutiš in doživljaš.

  5. Zavestno prični vplivati na svoje razpoloženje in na to, kar oddajaš. Ozavesti zakon vzroka in posledice. Če si slabo, negativno razpoložen, negativno vplivaš na svojo okolico in na to, kar se bo zgodilo v tvojem življenju. S pozitivno naravnanostjo pritegneš v svoje polje pozitivne rezultate. Resnično je treba pričeti urejati odnose – do sebe in do drugih.RECEPT ZA RAZTAPLJANJE STRESA

KRATKA MEDITACIJA


1. SEDEMO, SE UMIRIMO IN SPROSTIMO.

GLOBOKO VDIHNEMO IN IZDIHNEMO.

NEKAJKRAT TO PONOVIMO IN PRI TEM SPROSTIMO TREBUH.


2. PRI VDIHU IZBOČIMO IN SPROSTIMO TREBUH, KOLIKOR SE LE DA.

S TEM DOVOLIMO, DA SE NAŠA PLJUČA NAPOLNIJO Z ZRAKOM.

NA KONCU VDIHA POČAKAMO NEKAJ TRENUTKOV.

NATO IZDIHNEMO, POČASI IN SPROŠČENO.

PRI TEM VBOČIMO TREBUH IN S TEM IZTISNEMO ZRAK IZ PLJUČ.

NA KONCU IZDIHA POČAKAMO NEKAJ TRENUTKOV.

NATO SPET VDIHNEMO ...


3. POLOŽIMO SVOJE ČAROBNE DLANI NA NAŠE SRCE IN ZAPREMO OČI.

ŠE VEDNO SPROŠČENO IN ZAVESTNO DIHAMO.

ZAČUTIMO, KAKO SE V SRCU PRIŽIGA LUČ.

ĆISTA BELA SVETLOBA, KI VSAK NASLEDNJI DIH POSTAJA MOČNEJŠA IN MOČNEJŠA.

POVABIMO LJUBEZEN, DA OBIŠČE NAŠE SRCE IN GA NAPOLNI.


4. GLOBOKO DIHAMO IN Z VSAKIM DIHOM POSTAJAMO LAHKOTNEJŠI IN BOLJ SPROŠČENI.

NAŠE SRCE SE ODPIRA IN ŽARI.

Z VSAKIM IZDIHOM VSO SLABO VOLJO, VSE SKRBI, SLABO POČUTJE IN NAPETOST IZPIHNEMO IZ TELESA.


5. ZAČUTIMO, KAKO SE NAŠE SRCE POLNI Z MIROM IN LJUBEZNIJO.

GLOBOKO IN ENAKOMERNO DIHAMO.


6. IZ NAŠEGA SRCA POŠLJEMO LJUBEZEN VSEM SODELAVKAM IN SODELAVCEM IN VSEM, S KATERIMI SMO BILI DANES V STIKU. ŠE POSEBNO TISTIM, S KATERIMI SE NE RAZUMEMO DOBRO.


7. ZAKLJUČIMO POŠILJANJE LJUBEZNI IN SE ZAHVALIMO ZA DARILO, KI SMO SI GA PRAVKAR DALI.

POČASI ODPREMO OČI.